Kerstgroet 2022

Voor de schaakvereniging Voorburg was 2022 een goed jaar. Na bijna twee jaar konden we weer fysiek schaken in het Wijkcentrum Esstesteijn. Het was goed en gezellig elkaar weer fysiek te zien. Bovendien konden we een behoorlijk aantal nieuwe leden verwelkomen. Erg fijn dat we niet meer uitsluitend mannelijke leden hebben en bovendien een leuke mix van jonge en oude leden. Daarnaast staat gezelligheid nog steeds hoog in het vaandel van onze club. Het schaken eindigde niet met de partij, maar er werd een hoop nagepraat aan de bar en ook via de appgroep. Ik hoop dat we deze trends in 2023 voort kunnen zetten.

Helaas was het klimaat in Nederland en internationaal vrij guur. Internationaal overheerste het nieuws van de vreselijke oorlog in Oekraïne en het menselijk leed dat daarmee gepaard gaat. In Nederland overheerst toch het sacherijn, dat loopt van de sterk gestegen energieprijzen, tot de woningcrisis en protesten over het klimaat- en stikstofbeleid.

Ik denk wel dat we in Nederland onszelf tegenwoordig een beetje de put in praten. Als schaker ken je het gevoel dat je denkt dat je slecht staat, maar dat het allemaal wel meevalt als je de computer laat rekenen. Natuurlijk zorgen bijvoorbeeld de stijgende prijzen voor individueel leed, maar in Nederland zijn we wel rijk genoeg om deze problematiek als we dat willen te verzachten. Hierbij zullen we wel moeten erkennen dat het niet mogelijk is mensen te beschermen tegen alle ongemakken van het leven.

De schaakwereld kende eveneens een turbulent jaar, waarin naast fantastisch schaak helaas relletjes en conflicten de hoofdmoot vormden. Zo liet Carlsen weten zijn wereldtitel niet te zullen verdedigen. Verder was er de onverkwikkelijke ruzie tussen Carlsen en Nieman over (vooralsnog vermeend) vals spel. Laten we hopen dat in 2023 schaakpartijen het nieuws domineren of, als het niet anders kan, Netflix een nieuwe tv-serie over schaken gaat maken.

Ik hoop dat 2023 een jaar wordt van kalmte en bezinning. Laten we minder onze eigen mening rond brullen en in plaats daarvan meer energie steken in het luisteren naar anderen. Bij een ingewikkelde schaakstelling kan het nuttig zijn om even afstand te nemen en te kijken: hoe staat het nu eigenlijk. Zo is het ook met veel maatschappelijke vragen.

Bij de schaakvereniging Voorburg start de competitie weer op 10 januari. Ik hoop dat 2023 voor iedereen een sprankelend, spannend, maar vooral gezellig schaakjaar wordt. Ik wens iedereen een vrolijk Kerstfeest en een voorspoedig 2023!

Schrijf reactie (0 Reacties)

The Game of the Century

Al ben ik geen postzegelverzamelaar, vind ik het toch leuk om stil te staan bij dingen die iets met schaken te maken hebben. Zo kocht ik op marktplaats een album met alle schaakpostzegels tot en met het jaar 2000. Hierna was de verzamelaar waarschijnlijk gestopt, en kan ik het nu niet laten om toch af en toe te kijken welke schaakpostzegels er na 2000 zijn uitgegeven. Meestal zijn toernooien zoals olympiades of wereldkampioenschappen de aanleiding voor het uitgeven van postzegels. Maar soms ook een diagram uit een gedenkwaardige partij, zoals op onderstaand postzegelvel, uitgegeven door Aruba in 2011. Op elk van de 15 postzegels een schaakstuk, en vormen de stelling op het bord. Vandaag lag het vel voor mij klaar bij de Leidsche Postzegelhandel. 

Maar wat was er zo bijzonder aan deze partij dat men er 55 jaar later een postzegelvel van zou maken?

In oktober 1956 speelde de 13 jarige Bobby Fischer mee op het Third Rosenwald Trophy Tournament in New York. In de achtste ronde speelde hij tegen de grootmeester Donald Byrne. Met zwart won Fischer deze partij, die later in de boeken terecht kwam als "de partij van de eeuw". 

De partij ging als volgt (met commentaar van chessgames.com)

 

 

In de januari 1957 uitgave van het tijdschrift van de KNSB publiceerde Max Euwe een artikel over de partij. Ook hij is onder de indruk van het jonge talent.

.

 

 

Schrijf reactie (1 Reacties)

Thais schaken

Op het strand van Pattaya kwam ik voor het eerst in aanraking met het Thais schaken. หมากรุก, Makruk of uitgesproken als Makloek. het heeft veel overeenkomsten met het reguliere schaken, maar heeft toch wel een paar bijzonderheden. 

Het Thais schaken wordt zowel in Thailand als in Cambodja gespeeld. Het is erg populair in beide landen. Op markten, tussen de winkeltjes of op het strand kun je mensen หมากรุก (Makruk, Thais schaken) zien spelen. Er worden ook veel toernooien op hoog niveau georganiseerd.

Veel regels binnen het spel zijn gelijk aan het schaken dat wij kennen. Maar sommige regels zijn dusdanig verschillend dat het toch een heel ander sport is dan het reguliere schaken. Het is op zich te spelen met een gewone set schaakstukken, aangezien alle stukken die wij gebruiken ook in het Thaise schaken voorkomen. Maar er is ook een authentieke set, waarbij de koning, de dame en de lopers dezelfde vorm hebben. Alleen het formaat verschilt. Tevens heeft de toren ook een andere vorm. Wanneer Thai geen authentieke set bij de hand hebben, spelen ze dit dus gewoon met een reguliere set schaakstukken.

Foto: Koning, dame, loper, paard en boot. met op de voorgrond de pionnen.

De koning, (ขุนkhun), het paard (ม้า ma) en de boot (เรือ ruea)

Wat wij de toren noemen, wordt in het Thaise schaken de boot genoemd. Op zich wel een iets meer logische term voor iets dat kan bewegen. De vorm van de boot lijkt uit een spuitzak te komen, en heeft dus visueel geen  vergelijking met een boot.

De koning is de meest bolle vorm van het schaakspel. Het paard valt op door zijn grote vorm.

De loop van de koning, het paard en de boot zijn identiek aan hun soortgenoten in het reguliere schaken.

 

De dame (เม็ด met, NL= zaad)

Zij is een kleinere versie van de koning. Ze heeft niet zoveel kracht als een dame in het reguliere schaken. Zij kan namelijk per zet maar een veld diagonaal lopen.

 

De loper (โคน khon, NL = edelman)

Zowel de lopers als de koning en de dame lijken sterk op elkaar. Het verschil zit hem voornamelijk in de grootte. De loper zit qua grootte tussen de koning en de dame in.

De loper kan per zet één veld diagonaal lopen, of één veld vooruit lopen.

Het paard (ม้า ma)

 

De pionnen (เบี้ย bia, NL = Kauri schelp)

Het grootste visuele verschil bij de beginopstelling zijn de plaats van de pionnen. Deze staan op de derde en zesde rij. De loop van de pionnen is zoals bij het gewone schaken. Echter wanneer een witte pion de zesde rij bereikt promoveert hij naar een dame. En hetzelfde geldt voor zwart wanneer de pion de derde rij bereikt. Er is dus geen mogelijkheid om te kiezen voor een ander stuk dan een dame. Bij promoveren wordt de pion omgedraaid en gaat verder in het schaakspel als een dame.

 

Het bord

Dit heeft ook 64 velden, echter is er geen onderscheid gemaakt tussen zwart of witte velden. Alle velden hebben dezelfde kleur. Vaak bevindt zich naar het bord een tweetal vlakken waar men de geslagen stukken kan bewaren.

 

Speciale regels

Er wordt niet gerokeerd.

Wanneer er geen pionnen meer op het bord staan moet er binnen 64 een resultaat zijn. Zo niet, dan is het remise. Het aantal zetten waarin één van de spelers moet winnen neemt af naarmate er minder stukken op het bord staan. Kortom, een race tegen de klok.

boten

lopers

paarden

dame

Maximaal aantal zetten

2

 

 

 

8

1

 

 

 

16

0

2

 

 

22

0

0

2

 

32

0

1

 

 

44

0

0

1

 

64

0

0

0

1

64

 

 

 

 

 

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

In Memoriam: Hans van Lis

Op zaterdag 30 april is ons gewaardeerde clublid Hans van Lis overleden. Hij is 67 jaar geworden. Hans was ernstig ziek. Toch zijn wij nog verrast hoe snel het einde is gekomen.

Sinds november 2015 was Hans lid van de Schaakvereniging Voorburg. Daarvoor speelde hij bij RHC-Arena en SV Botwinnik. Het was een feest om Hans als clublid te hebben. Altijd was hij van de partij. In de gewone competitie, de zomercompetitie of op een schaaktoernooi. Hans wilde altijd wel schaken. Nooit viel daarbij een overtogen woord. Het resultaat was minder belangrijk dan de gezelligheid. Hij was een sociale en vriendelijke man. Vaak meehelpen om de stukken klaar te zetten of op te ruimen. En na afloop van de schaakpartij natuurlijk even napraten aan de bar.

Rond oud en nieuw werd duidelijk dat Hans zeer ernstig ziek was. Zijn passie voor het schaakspel was ongebroken. Misschien was het schaakspel ook een uitlaatklep voor zijn frustratie. Hij had nog zo veel plannen die door de ziekte zijn gedwarsboomd. Hij bleef naar de clubavond komen als dat ook maar enigszins mogelijk was. Op 8 maart speelde hij nog een partij voor de competitie. Het werd remise. Het is fijn dat de clubavond zoveel voor Hans heeft betekend. Maar Hans betekende ook veel voor ons Schaakvereniging Voorburg. Gelukkig hebben we als club nog aan hem kunnen meegeven hoezeer we zijn komst waardeerden en met hem meeleefden.

Als schakers zijn wij gewend aan verlies, maar de dood van Hans is van een andere orde. Hij laat een lege plek achter op de club. Wij kunnen niet anders dan de stukken opzetten en doorgaan met schaken. Maar tijdens de partijen zullen we af en toe toch aan Hans en zijn opgeruimde karakter denken.

Hans van Lis (rechts) samen met Marcel Wouters

Schrijf reactie (1 Reacties)

Schaaktafel onthuld in Voorburg


https://leidschendam-voorburg.tv/schaaktafel-onthuld-op-voorburgse-huygenstraverse/

Op de Huygenstraverse in Voorburg heeft Wethouder Astrid van Eekelen samen met  Sport en Welzijn  (SenW) en  Schaakvereniging Voorburg  een schaaktafel geopend.

Initiatief van SenW en schaakvereniging
De schaaktafel was het idee van Marko Leeman van SenW en leden bij de Voorburgse schaakvereniging. Met hulp van de gemeente en door aanspraak te doen op fondsen kon de tafel worden gerealiseerd.

In bijzijn van de enthousiaste schakers knipte de wethouder het lint door en deed een symbolische openingenzet. Een toekomst gemaakt met bakken uit de hemel kwam.

Snelschaak in de regen
Terwijl twee schakers ondanks de lokale stortvloed toch een snelschaakpartij spelen, verplaatst de rest zich naar het naastgelegen The Village. Daar kunnen zij droog, warm en onder het genot van een drankje toch nog schaakpartijen tegen elkaar spelen.

Ook Astrid van Eekelen laat de kans niet voorbijgaan om een partij te spelen, maar moest toch haar meerdere erkennen tegen schaaktalent Fong Li Caljé.

Schaaktafel voor iedereen beschikbaar
Ondanks dat de regen vandaag enigszins roet in het eten gooide, zijn de schakers erg blij met de geplaatste tafel. Ze kunnen dan ook niet wachten tot zij (met beter weer) partijen kunnen spelen.

Mensen die gebruik kunnen maken van de tafel, kunnen doen. is niet eens een eigen set nodig. Deze kan geleend worden bij restaurant Papermoon, restaurant The Village of het Huygens Museum.

Voor die schaken leuk en hier meer willen doen, uitgenodigd worden om eens langs te komen bij Schaakvereniging Voorburg.

Binnenkort ook op het Damplein?
Er werd tot slot ook al een klein tipje van de sluier gegeven: Er zijn inmiddels ook plannen om een schaaktafel op het Damplein te plaatsen.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Toernooien

Vind je het leuk om een keer mee te doen met een toernooi?
Ike heeft aangegeven wat leuke toernooien zijn om op de agenda te plaatsen. Zijn informatie over diverse toernooien vind je hieronder:

Zowel op de website van de Haagse Schaak Bond als die van de KNSB  ( via  http://www.schaken.nl  ) struin ik regelmatig toernooien af om aan mee te doen en bij de jeugdtoernooi waar ik met mijn jeugdpupillen aan mee doe. De toernooien die je hieronder leest, zijn dus wel een persoonlijke voorkeur van mij zelf.

JEUGD 

26 maart Grand Prix Schaakmat Westland in Naaldwijk
9 april J.de Kluyver jeugdtoernooi in Spijkenisse
30 april Grand Prix DSC in Delft

SENIOREN

26 maart Open HSB kampioenschap voor clubteams in Delft. Hier kunnen 1 of meerdere teams van SV Voorburg aan mee doen. Wellicht leuk om gecombineerde teams te maken (jeugd/senioren) Wij zullen geen kampioen worden, maar het is wel een leuk en leerzaam toernooi. Zeker met het speeltempo van 3 minuten + 2 seconden per zet. Snelschaken dus.

9 april Schaken aan de Kust in Wassenaar. Dit is een toernooi wat niet door een schaakvereniging wordt georganiseerd, maar door een liefhebber. Ik heb daar vorig jaar voor het eerst met veel plezier aan mee gedaan. Samen met wat jeugd die bij mij traint. Nu hebben zij de formule aangepast door er een lunch en diner aan toe te voegen. Het is een Rapid toernooi ( 15 minuten per partij). Gezellig en leuk.

14 mei Rapid voor teams bij schaakvereniging Haeghe Ooievaar in Den Haag. Zowel clubteams als vriendenteams kunnen aan dit gezellige teamtoernooi mee doen. Ook dit is een Rapid toernooi ( 15 minuten per partij per persoon) In het verleden heb ik hier ook met een jeugdteam aan mee gedaan. Dit jaar ga ik kijken om met een vriendenteam uit te komen ( d.w.z. ik met wat jeugdspelers die geen lid zijn van een club)

15 mei Philidor Open Rapid in Leiden. Wordt georganiseerd door schaakvereniging Philidor.

27 mei Open Kampioenschap in Utrecht. Dit weekendtoernooi wordt georganiseerd door schaakvereniging Paul Keres. Weekendtoernooien kenmerken zich door meerdere ronden ( in de regel 6 ) verdeeld over 3 dagen. Startend op de vrijdagavond. Weekendtoernooien worden verspreid over het hele land en soms is dus een overnachting in de speelplaats noodzakelijk. Ik heb mij hiervoor al aangemeld.

3 juni - 6 juni BPB Limburg Open. Een meerdaags toernooi waar overnachten noodzakelijk is. Een bijzonder groot opgezet toernooi waar vele internationale en nationale toppers op afkomen. Inclusief de Nederlandse topjeugd. Ik doe hier al jaren aan mee, samen met mijn zoon. Leuk en gezellig.

Voor alle toepassingen momenteel wel: heel snel aanmelden. Iedereen wil graag weer schaken en lopen de inschrijvingen snel vol. Aanstaande weekend bijvoorbeeld doe ik mee aan het Noteboom-weekendtoernooi in Leiden. Ik schreef mij in de nacht hiervoor in, zodra het inschrijfformulier op de website stond. De volgende avond was het toernooi al vol.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Vernieuwde agenda

Vanaf heden wordt de agenda van de schaakvereniging weer gevuld met onder andere de data van de externe wedstrijden, de Grand Prix's voor de jeugd en andere belangrijke data. Met dank aan Iris Kaiser-Okkes!

De agenda is aan de linkerkant te vinden via de keuze: Agenda (Nieuw). De agenda is ook rechtstreeks te benaderen, zonder naar de website te gaan, via deze link: [klik hier]

Heb je een tip voor de agenda?

Stuur dan een bericht naar Iris Kaiser-Okkes: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)
2023  Schaakvereniging Voorburg