De leden van Schaakvereniging Voorburg strijden, naast de interne competitie, soms ook mee toernooien in het land.

Hier volgen we deze spelers op de voet.

Kennemer Open deel 2

Zaterdag 4 december stond de 4e ronde van de Kennemer Open in Haarlem op de agenda. Vanwege de verscherpte corona-maatregelen was de aanvangstijd vervroegd naar 11.00 uur i.p.v. het gebruikelijke tijdstip van 12.30 uur. Kennelijk was het vervroegde tijdstip niet voor iedereen fijn, want er waren behoorlijk wat byes opgenomen. Onder meer de complete top 3 van het klassement was er niet bij. Voordeel is dan wel weer dat bij een winstpartij je bij de koplopers kunt behoren.

De indeling krijg je een dag van te voren. Dan is er nog tijd, als je tenminste een beetje serieus voor de dag wil komen, om je voor te bereiden op je tegenstander. Daar waar de kemphanen om de wereldtitel maanden voorbereiden, moeten wij het met een schamel dagje doen. Dan kun je niet zoveel doen. Hoe gaan we te werk ? Eerst proberen wat informatie te krijgen via het internet over je tegenstander. Natuurlijk niet over zijn leeftijd of wat voor werk hij/zij doet. Of hoe hoog de rating is. Daarmee win je geen partijen. Nee, je probeert uit te vogelen welke speelstijl de tegenstander heeft met wit en zwart, openingsvoorkeur ( als die er is), bepaalde stellingsvoorkeuren. Proberen ja, want er moeten dan wel recente partijen te vinden zijn. Aan partijen van 10 jaar of langer geleden, heb je niet zoveel. En toevallig waren er geen recente partijen over mijn tegenstander te vinden. Wel van wat langer geleden en daar kon ik uit opmaken dat de nodige openingskennis van de gangbare openingen wel aanwezig was. Tja, hoe nu verder met de voorbereiding ? Ik bedacht om dan maar vanuit mijn eigen voorkeur uit te gaan. En dat begint bij de openingskeuze. Ik had zwart en speel dan graag vanuit een gesloten stelling. Dus het werd de Zwarte Leeuw gecombineerd met de Philidor Verdediging en dan de Hanham-opstelling. Leuk he, al die benamingen. 

Mijn tegenstander opende met e4 en de door mij gewenste opening kwam op het bord. Nu heb je met openingen ook vaak varianten die je wel of niet wil spelen. En deze keer kwam er een variant die ik niet graag speel. Wel een scherpe variant waarbij beide kleuren goed op hun tellen moeten passen. Ik had het de vorige avond nog wel even bekeken maar mijn tegenstander vond het nodig op zet 4 en 6 iets anders te spelen. Achteraf vertelde hij mij dat hij de opening wel eens had gezien maar niet goed wist hoe het theoretisch gespeeld moet worden. Enfin, het kostte mij veel tijd om de goede zetten voor een winnende voortzetting. Toen ik vervolgens een verkeerde afruil deed , vlakte de stelling af naar een remise. Daarmee een gemiste kans om mede koploper te worden. In februari ronde 5 en dan gaan we weer een poging wagen aan kop te komen.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Kennemer Open 2021

Na lange tijd , mede door de Covidpandemie, kan er weer geschaakt worden. Niet alleen op de clubs maar ook weer in toernooi-verband. En dat is te merken. Want bij veel toernooien bemerkte ik dat de inschrijvingen al weken, soms zelfs maanden, vol waren. Vervelend voor mij, want de consequentie is dan dat ik ook mijn speelschema verder vooruit moet inplannen. Maar de andere kant is dat het laat zien hoe graag wij schakers weer willen spelen.

Zo doe ik mee aan het Kennemer Open in Haarlem. Een toernooi-formule die zich kenmerkt door een 9-rondig maandelijks speelschema. Merendeels op dagen dat ook de Landelijke Bondscompetitie speelt en dat heeft weer als prettige bijkomstigheid dat je in het mooie Denksportcentrum het Spaerne in Haarlem, zo nu en dan de nodige (jeugd) toppers aan het werk ziet. En dan heb ik het over GM's en IM's. 

In het seizoen 2017-2018 won ik de B-groep. Dit jaar speel ik mee in de A-groep. Een qua rating wat zwaardere groep waar je spelers tegenkomt op het niveau van onze voorzitter Martin. Pittige maar wel uitdagende tegenstanders dus. En wat zou het mooi zijn als ik deze groep ook zou winnen, dat is nog niet eerder iemand gelukt.

In ronde 1 mocht ik aantreden tegen een oud-winnaar van de A-groep ( F.Homburg)  en kon direct vol aan de bak. Hij opende met de Caro-Kann. Dat is een opening die ik niet zo heel vaak tegenkom en vaag kon ik mij een partij van enkele jaren geleden herinneren. Heel vaag want ik had veel tijd nodig voor de eerste 15 zetten om een speelbare stelling op het bord te krijgen. Mijn tegenstander kende de opening van haver tot gort, behalve mijn 15e zet Kf1. Ik rokeerde niet maar hield mijn koning in het midden. Normaal niet zo'n goed idee maar ik dacht dat het nu wel kon. Mijn tegenstander had hier de lange rokade verwacht en had mijn zet nog niet eerder gezien. Na wat schermutselingen op beide koningstellingen ( hij had wel lang gerokeerd) bleven alleen de zware stukken op het bord. Inmiddels zaten wij beiden met zeer beperkte tijd op de klok en besloten tot een puntendeling.

In ronde 2 een jeugdspeler als tegenstander. Die opende met d4. En dat betekent vaak een vooruitzicht van een positionele partij waarbij het belangrijk is de stukken op de juiste velden te krijgen. Na 5 zetten koos ik voor de Hollandse verdediging en dan de Stonewall-variant. Door de pionnenstructuur ( f5 , e6, d5,c6 ) is het soort "muur"waar je als witspeler niet zo makkelijk door komt. Waar die benamingen vandaan komen, is mij nog steeds een raadsel..... Maar goed mijn tegenstander wilde met f3 een centrumdoorbraak forceren en dacht met een tussenschaakje op zet 19 de boel wel in orde te hebben. Dat bleek niet zo te zijn, want dat tussenschaakje was niet okay en 2 zetten letter kon hij de kwaliteit inleveren en was het technisch wel over en uit. Eerste winstpartij binnen.

In ronde 3 stond een soort van regio-onderonsje op het menu. Ik mocht tegen Kees Scherpenisse. Die speelt in de Leidse Schaak Bond en doet al jaren mee in Haarlem. Ik wilde mij voorbereiden maar kon geen enkele partij van hem op internet vinden. Dus bedacht ik "ga uit van de eigen kracht"en speel iets wat van je zelf leuk vindt. Ik bekeek in dit geval vooral partijen met Italiaanse en Spaanse structuren en met een schuin oog naar de Caro-Kann, Frans en Siciliaans. Er kwam een Siciliaan op het bord maar ik bedacht mij bij zet 1 van zwart ( c5 dus) dat ik helemaal geen Siciliaans wilde spelen. Siciliaans is een lastige opening met vele varianten en zij-varianten en waarschijnlijk kende deze oude rot deze opening heel goed. Maar ja, hoe omzeil je dat ? Nou, door gezonde zetten te spelen en zo snel mogelijk "out of book"te spelen. Dat deed ik op zet 3 al. Na veel geschuif kon ik op zet 17 een pion winnen door een tactische manouvre, maar ik zag het niet. Althans ik had er wel even naar gekeken maar dacht dat het niet kon. De computer dacht daar anders over, want na de pion winst , zou waarschijnlijk ook de partij gewonnen zijn. Pfff, uiteindelijk eindige ook deze partij in remise. 

Kortom, 2 punten uit 3 ronden. Niet slecht en nog alle kansen op mijn droom deze a-groep te winnen. 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Goed resultaat Voorburg bij HSB-rapid

De Schaakvereniging Voorburg is als negende geëindigd in het open rapidkampioenschap van de Haagse Schaakbond. Er deden 14 teams mee. Het team, bestaande uit Atul, Martin Mellens, teamleider Fong-Li Caljé en de jeugdspelers Rudraksha Garg en Prajit Sai Kumar, haalde een score van 50%. Drie gewonnen partijen, drie nederlagen en één remise.  Gezien de vrij lage gemiddelde rating van ons team (1486) een goed resultaat.   

In dit toernooi speelden teams van vier mensen tegen elkaar. Iedere speler had 15 minuten per persoon per partij plus 5 seconden per zet. Het teamresultaat telde, maar er waren ook prijzen voor de best scorende speler per team. Het toernooi telde zeven rondes. Er werd gespeeld volgens een Zwitsers systeem. Bij iedere ronde trof je een tegenstander die ongeveer even hoog stond op de ranglijst.  

De sterkte van de teams liep behoorlijk uiteen.  Schaakhuis en Rotown Librarians hadden een gemiddelde rating van meer dan 2000. Weinig verrassend streden deze teams om de eerste plaats, waarbij Rotwon Librarians aan het langste eind trok.  Ons team stuiterde een beetje door de ranglijst. Wedstrijden tegen sterke tegenstanders, werden afgewisseld met wedstrijden tegen zwakkere tegenstanders. We voldeden aan de verwachtingen. De mindere teams werden verslagen; tegen de sterkere teams konden we geen potten breken. In de laatste ronde moesten wij tot onze verrassing tegen de kampioen Rotown Librarians. Helaas zijn sprookjes in schaken zeldzaam. Het werd 4-0 voor de tegenstanders.

Rudraksha Garg was de smaakmaker van het team met vier gewonnen wedstrijden uit zeven partijen. Ook teamcaptain Fong-Li Caljé weerde zich met 2 uit drie dapper. Martin Mellens voldeed met 4,5 uit zeven aan wat volgens zijn rating mocht worden verwacht. Atul had een zware dag. Hij wist in zeven partijen slechts 1,5 punt te scoren. Prajit moest wat wennen aan het niveau. Hij had in enkele partijen goede kansen, maar wist in vier partijen geen punt te behalen. 

 Al met al was het een geslaagd toernooi met een goed resultaat voor Voorburg. We misten de prijs voor teams met een gemiddelde rating onder de 1700 op een haar na. We werden tweede. Het was ook een gezellig toernooi. Alle reden om volgend jaar weer een team op de been te brengen. 

Foto's: Cissy Caljé

Schrijf reactie (0 Reacties)

Vader en zoon op tournee (2)

Vader en zoon op tournee (ahum, toernooi) in Den Haag

In het Haagse wordt al enige jaren een zogeheten Haagse rapidcyclus georganiseerd. En ik heb het uiteraard hier niet over snel fietsen , maar snel schaken. In een aangepast tempo van 20 minuten per partij proberen je tegenstander mat te zetten. Leuk om af en toe te doen. Wordt niet altijd door iedereen als volwaardig erkend maar tegenwoordig zijn zelfs ervaren wereldtoppers als Karjakin, Caruana, Giri en zelfs wereldkampioen Magnus Carlsen er druk mee. Het wordt steeds populairder.

Maar terug naar het Haagse.  Nu mijn zoon Jie-Ren ook schaakt , kan ik zelf ook wat meer tijd besteden aan mijn grote hobby. En thuis is het goed verkoopbaar , want het is immers toch goed voor de sportieve ontwikkeling van onze zoon, niet waar? Dus ik bedacht ons maar eens in te schrijven voor deze cyclus. Een rondgang langs 4 gastverenigingen (Haeghe Ooievaar , Haagse Schaak Vereniging,  Discendo Discimus en Schaakcombinatie Haagse toren/ Vogelwijk). 

Op respectievelijk 16 april, 30 april , 21 mei en 18 juni streden gemiddeld zo’n 40 schakers om dagprijzen en punten voor het eindklassement. Want ja, er werd ook een klassement samengesteld voor diverse ratinggroepen. Op de slotdag konden er dan nog extra prijzen gewonnen worden. Deelname aan minimaal 3 speeldagen was dan wel verplicht.

Jie-Ren was overigens de enige jeugdspeler die aan  alle 4 de speeldagen heeft mee gedaan. Hoewel hij de laagste rating van allemaal had, hield hij zich goed staande tussen al die ervaren schaakrotten. Op de 1e speeldag verzamelde hij 2,5 punt. De 2e speeldag ging nog iets beter want er kwamen 3 punten bij. Hier behaalde hij zelfs de 1e plaats in zijn ratingcategorie!  Op de 3e speeldag wederom 3 punten verzameld en een 2e plaats als dagprijs. 

Kijkend naar de tussenstand in het algemeen klassement bleek dat Jie-Ren 1 punt achterstand had op de koploper. Geen onoverbrugbare achterstand voor de laatste speeldag. Het zou zeer spannend worden tot aan de laatste ronde. Want Jie-Ren stond inmiddels 1 punt voor en zou bovenaan kunnen eindigen. Helaas lukte dit niet want het reglement gaf aan dat bij 4 deelnames het slechtste resultaat weggestreept mocht worden.

En zo eindigde Jie-Ren met slechts een 0,5 punt achterstand op de koploper als goede 2e. Dit leverde hem naast de dagprijs ook nog een extra prijs in de vorm van een gevulde envelop op. Daar was hij uiteraard maar wat blij mee.

Ik deed zelf ook nog mee en hoopte stiekem het wat beter te doen dan mijn zoon. Dat viel best tegen (begin oud te worden). Uiteindelijk scoorde ik overall slechts 1,5 punt meer. Maar ja, de jeugd heeft de toekomst, toch? Ik denk dat ik hem over een half jaar al niet meer kan verslaan. Geen best vooruitzicht voor mijzelf maar ik ben anderzijds ook trots op hem. En het leukste is dat ik dankzij hem toch weer meer tijd aan mijn hobby kan besteden.

 

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Vader en zoon op Limburg Open

Enige tijd geleden zag ik op de toernooi-site van de KNSB het BPB Limburg Open staan. Een internationaal toernooi dat in het pinksterweekeinde stond gepland. Een wat ruimer opgezet weekend-toernooi. Verdeeld over 4 dagen 7 ronden. Leek mij wel leuk om daar met Jie-Ren naar toe te gaan. Ik schreef ons dus al vroeg in en dat was maar goed ook. Het werd druk, heel druk.

Maar liefst 500 deelnemers kwamen op dit jubileumtoernooi af. Verdeeld over 3 in speelsterkte verschillende groepen. De A-groep voor GM en zo , de B-groep voor spelers die graag naar de A-groep willen en de C-groep voor de echte liefhebbers die denken dat zij kunnen schaken.  Wat opviel was de grote deelname van jeugdschakers in alle groepen.

Uiteraard heb ik wel de wens om ooit in de A-groep te spelen maar …… dat gaat natuurlijk nooit meer lukken. Zeker niet , als je in de voorbereiding op de interne competitie-avond een Dame cadeau geeft aan je tegenstander. Een “betere generale kan bijna niet “ . Dus ik reisde niet af met een lekker schaakgevoel. 

Uiteraard speelden ik en Jie-Ren mee in de C-groep. Voor Jie-Ren een uitstekende manier om ervaring op te doen tegen hogere ratinghouders. Hoe verliep het toernooi uiteindelijk ?

Jie-Ren begon werkelijk overdonderend. In de 1e ronde met wit tegen een senior met rating 1345. In een rustige Franse partij speelde Jie-Ren zijn tegenstander rustig naar een nederlaag. In de analyse bleek zijn tegenstander vrijwel kansloos. Dan de 2e ronde. Nu tegen een Duitse tegenstander , rating 1617 !! En dan ook nog met de zwarte stukken. Vooraf als te zwaar bestempeld maar ja, je hebt altijd een kans.  

Zijn tegenstander dacht Jie-Ren te overvallen met de opening  b4 , de Sokolsky-opening. In de wandelgangen ook wel de Orang Oetang opening genoemd. Een soort gambiet waarbij de geofferde pion b4 wit actief spel moet opleveren. Maar dan moet je als witspeler natuurlijk wel actief blijven spelen. Jie-Ren kende deze opening niet. Hij volgde gewoon zijn eigen plan. Openingszetten die hem zelf op bekend terrein bracht , in dit geval een soort Pirc-opstelling. Zijn tegenstander werd daardoor zelf verrast. En al gauw was van enig actief spel geen sprake meer en kon ook deze duitse opponent de hand schudden.  2 uit 2 !

Het leverde Jie-Ren complimenten en vermelding in het toernooi-verslag op. Met een rating van 949 stond hij na ronde 2 bovenaan met allerlei hogere ratinghouders. Waar ging dit naar toe leiden ? In ronde 3 speelde hij aan 1 van de topborden tegen de als tweede geplaatste speler met een rating van 1832. Een soort Martin Mellens. Leuk voor de ervaring maar de verwachting was dat de stukken snel in de doos konden. Maar dat was niet zo. Jie-Ren bouwde zijn witte stelling rustig op naar een ( ook volgens zijn tegenstander)  positionele plus. Ik dacht bij mijzelf, dit kan toch niet. En helaas ,door een kleine tactische voortzetting van zijn tegenstander, verloor Jie-Ren een stuk en daarmee ook de partij. Zijn tegenstander zei na afloop dat Jie-Ren mogelijk gewonnen stond.  

Maar het is voor zo’n jong ventje al heel wat dat hij het zo lang volhoudt. In de daar op volgende ronde speelde Jie-Ren nog tegen spelers met rating 1693 ( 0 ) , rating 1379 (1) , rating 1221 ( 0 ) en rating 1495 (1). Met 4 punten een TPR van 1562 ( t.o.v. eigen rating 949) een geweldige prestatie.

En hoe deed zijn vader het dan ? Wel , na het smadelijke verlies tegen Tom in de interne competitie wilde ik sportieve revanche in dit toernooi. Ik won de 1e ronde in slechts 20 zetten. Mooie start. In de 2e ronde tegen een jonge Duitse tegenstander. Ik ben altijd voorstander van actief spel, zeker als je met wit speelt. Maar in deze partij vergat ik om onverklaarbare redenen alle openingsregels. Mijn witte stukken verzamelden zich lekker op een kluitje in het eigen centrum om naar elkaar te kijken. Na wat moeizaam geschuif kwam ik eindelijk actiever te staan en maakte mij klaar voor een mat-aanval. En weer vergat ik een belangrijke regel , neem de tijd voor dat je een zet doe. Maar kennelijk dacht ik dat ik aan het snelschaken was, want in de voortzetting van die aanval gaf ik pardoes een stuk weg en daarmee ook de partij. Iets waar ik naderhand nog meer spijt van zou krijgen.

In de daarop volgende ronden won ik 2x en 1x remise. Op de slotdag bekeek ik de ranglijst en wist dat met 2 overwinningen er wellicht nog iets moois in het verschiet lag. In de 6e ronde een sterke jeugdspeler in de leeftijd en speelsterkte van Jie-Ren. Ik was dus op mijn hoede en dat was zeker niet onterecht. Ik dacht hem te verassen met mijn opening. Dat was ook zo maar hij veraste mij nog meer door zijn uitstekende actieve tegenspel. Met grote moeite wist ik mijn stelling overeind te houden. Door een onnauwkeurigheid won ik een stuk en daarmee de partij.  1e punt binnen. 

In de 7e ronde weer een jeugdspeler. Dit keer een jongedame die vorig jaar nog NK-kampioen t/m 14 was. Pfff, ik kon de borst weer natmaken. Bij winst kon ik in de prijzen vallen. Ik koos met zwart voor mijn vertrouwde Zwarte Leeuwopstelling. En dat bleek te helpen want mijn tegenstandster wist zich geen raad. Na 15 zetten was het positioneel wel uit. Ik won de kwaliteit en enkele pionnen. Voor de vorm speelde ze nog even door (haar trainster Zhao Qing Peng was er ook) maar enkele zetten daarna gaf ze op. Ik had inmiddels 5,5 punt !

Nu was het afwachten op de andere borden en bleek ik uiteindelijk gedeeld 2e te zijn geworden. Met slechts een half punt achter op de 2 koplopers. En gingen mijn gedachten naar ronde 2 want als ik …….. dan had ik ………. Tja , daar koop ik dus niks meer voor.

Maar al met al, het was een goed toernooi. Beiden ratingpunten verdiend met goed spel. Verder was de organisatie dik in orde, het was gezellig, veel bekende gezichten gezien en nieuwe ontmoet. Volgend jaar gaan we zeker terug. En hoop ik stiekem op nog meer deelnemers van SV Voorburg.

Ike

 

 

Schrijf reactie (1 Reacties)

Jie-Ren wint HSB Jeugdweekend

Afgelopen weekeinde deed Jie-Ren mee in groep C van het Haags Jeugdweekendtoernooi.

Hij won overtuigend zijn C-groep (8,5 uit 11) en werd ook nog eens overall toernooi-winnaar met de hoogste plusscore (+2.75).

Een verslag is te lezen op de site van de HSB: klik hier

Schrijf reactie (0 Reacties)

Sterkste schoolschaker van de HSB

Sinds dit weekend heeft ons jongste lid van de vereniging er een nieuwe titel bij: de sterkste schoolschaker van de HSB en ook algemeen kampioen van de HSB. En deze eer gaat naar Jie-Ren Tjin a Lien.

Menig clublid heeft zijn sterkte al in de interne competitie ervaren. Gefeliciteerd Jie-Ren Tjin a Lien!

Het complete verslag van is te lezen op:

de website van de HSB

Schrijf reactie (0 Reacties)
2023  Schaakvereniging Voorburg